Het is nooit te laat om het roer om te gooien ...

Termen als “ownership”, “retentie”, “commitment”, “engagement”, “betrokkenheid”, “the war for talent”… zoemen tegenwoordig constant rond onze oren! Heb jij je al afgevraagd waarom? Mensen hebben de neiging te groeperen, zaken een naam te geven, zodat er een etiket op kan. Deze ‘etiketten’ worden dan continu gebruikt in communicatie, om een statement duidelijk te maken of bij evaluaties of gewoon omdat het lekker bekt, … Het gevaar van deze terminologie as such is dat ze zo vlot gebruikt wordt in onze taal dat we op de duur niet meer stilstaan bij de reden, waarom iedereen daar maar onophoudelijk over spreekt …?!

Bedrijven kampen vandaag met serieuze uitdagingen, DAT weten we allemaal! Stilaan wordt het belang van “mensen die de arbeid doen” meer aangehaald. Er wordt over gesproken, er zijn meetings over, … “maar ze kosten wel veel he”… Zoveel (ja, zelf ‘moderne’!) bedrijfsleiders klagen nog steeds over de loonkost zonder echt actie te ondernemen om van deze kost een asset te maken!

Dat stemt ons bij Cowize droevig maar ook opstandig: zien deze leiders dan niet in dat elke werknemer die op de correcte manier benaderd, opgevolgd en begeleid wordt, een kostbare meerwaarde vormt voor het bedrijf?!

Retentie wordt vaak genoemd in een positieve vorm: “mensen blijven lang bij ons, wij hebben een hoge retentiefactor”. Negatieve retentie bestaat echter ook: mensen blijven zo lang dat ze bijna bij het meubilair horen en bij wijze van spreken zitten wachten op hun pensioen. Velen daarvan zijn niet meer geëngageerd, tonen geen of onvoldoende betrokkenheid, laat staan dat er nog sprake kan zijn van ownership.

DAAR zit de grote kost vandaag. In goede tijden is opvolging, evaluatie, motivatie en persoonlijke ontwikkeling vanzelfsprekend; “het gebeurt vanzelf”. No way José!

Verschillende organisaties kampen vandaag of zullen in de nabije toekomst kampen met een te hoge negatieve retentiegraad…. ‘Een blok aan het been’ van diegenen die vooruit willen of die genoodzaakt zijn bij te sturen door bvb de economische omstandigheden, de moeilijke marktsituatie e.a..

Het goed nieuws is: het is nooit te laat om het roer om te gooien!

Het is nooit te laat om te leren omgaan met de mensen die je hebt en van dwarsliggers gemotiveerde werkkrachten te maken. Weerstand heeft altijd een oorzaak. Oorzaken kunnen aangepakt worden en met de juiste communicatie (heel belangrijk!) slagen wij erin om het tij te keren.

Wat is dat nu?! De loonkost blijft toch dezelfde!? Dit is toch geen oplossing?!” denken jullie nu misschien. Niets is minder waar! Wanneer je de motivatiefactor van je mensen kan verhogen, verhoogt automatisch ook hun output. Door verhoogde output realiseer je als bedrijf meer in dezelfde tijd. Time is value!

Het is dan ook de hoogste tijd om het heft in handen te nemen en de uitdaging aan te gaan. Vergeet niet dat de dwarsliggers van vandaag ooit medewerkers waren waarover je tevreden was (anders blijven ze zo lang niet bij je firma werken, toch?). Vergeet niet dat deze werknemers kennis en know how opgebouwd hebben die je graag in huis houdt of minstens de kans krijgt om deze op een goede en duidelijke manier over te kunnen dragen. Verloren gegane kennis is zeer bedreigend voor elk bedrijf… om nog maar te zwijgen over de kosten die ermee gepaard gaan als we nieuwe mensen vanaf scratch terug moeten opleiden en op hetzelfde niveau brengen. In de ‘hoop’ dat die nieuwe werknemer dan ook blijft… Op hoop kan je niet (over)leven! Change your mindset en maak van je menselijk kapitaal een asset!

Wil je weten hoe? Wij werken hiervoor op maat van je eigen bedrijfscultuur en bedrijfswaarden.

Let’s do some human capital mangement together!

 

LAATSTE NIEUWS

 

 

 

 

 

 

 

vorige bericht