Next level leadership & continue feedback

Het tijdperk, waarin je vroeger als manager slechts tweemaal per jaar liet weten wat de ‘positieve punten’ en de ‘werkpunten’ van je personeelsleden waren, ligt definitief achter ons. Vandaag is er nood aan continue opvolging en feedback. Wat is dan zo noodzakelijk aan die continue feedback? We vroegen het aan Inge, onze Leading Lady bij Cowize.

Continue feedback is een must

“Voor elke organisatie is het sterk aanbevolen om continu in communicatie te blijven met je medewerkers. Je kan een continue feedback cultuur het best vergelijken met autorijden. Als je een uur op een rechte weg zou rijden, stuur je gemiddeld en onbewust 3000 keer lichtjes bij. Deze kleine bijsturingen heeft ook een organisatie nodig”, steekt Inge meteen van wal.

Wil dit dan zeggen dat de vaste, formele gesprekken zoals bijvoorbeeld een evaluatiegesprek, geen plaats meer hebben op de werkvloer?

“Absoluut niet,” gaat Inge verder. “Een evaluatiemeeting eens of tweemaal per jaar is een must. Ik durf nog verder gaan; ik ben er van overtuigd dat op regelmatige momenten een 10’ gesprek voeren nóg belangrijker is. Stel je voor dat je telkens 6 maanden moet wachten op noodzakelijke feedback i.v.m. je prestaties, attitude, groeimogelijkheden… of zelfs gewoon een schouderklopje? Juist… dat denk ik er ook van.”

“High performing teams bestaan er niet door 2x per jaar een evaluatiemeeting vast te leggen, ze komen er door continu in communicatie te zijn met elkaar. Op deze manier creëer je een feedback cultuur waar zaken tijdig afgestemd worden en waar medewerkers zich betrokken voelen. Dit komt ten goede aan de onderlinge relaties én aan de output van de teams.

Wil je weten hoe belangrijk een continue feedbackcultuur is?

Neem een kijkje in het Cowize-opleidingsaanbod: in onze training “Next level leadership” wordt duidelijk wat het belang is van continue feedback en hoe je je organisatie laat groeien door middel van de juiste communicatie.

Communicatie is iets wat leeft, er bestaat geen ultieme ‘sweet spot’, plaats of tijd voor het geven van feedback. Het is iets wat doorlopend moet gebeuren, vandaar dat Cowize zoveel belang hecht aan de 10’ gesprekken! Laat ons het belang van gestructureerde meeting hierbij niet miskennen. Inge benadrukt ons, vanuit haar jarenlange ervaring met bedrijven uit verschillende sectoren, dat organisaties die een continue stroom aan uitwisseling hebben, succesvoller zijn.

“De zesmaandelijkse performance reviews zijn dus niet meer voldoende in een omgeving die snel verandert en wil groeien. Er komen spreekwoordelijke wegomleidingen of uitvallende gps’en die ons van het oorspronkelijke traject doen afwijken. Dan ben je niets meer met de richting die drie maanden geleden werd aangegeven. Vandaag moeten leidinggevenden flexibel zijn, snel kunnen schakelen, zich kunnen aanpassen aan externe veranderingen en aan de teams die ze aansturen. Goede leiders weten ook waarom duurzame connectie met hun mensen belangrijk is! Dit is ‘the way to go’ voor het creëren van high performing teams!”

Hulpmiddel voor leidinggevenden

Door de constante prikkels waar leidinggevenden vandaag mee geconfronteerd worden, kan er al eens iets over het hoofd gezien worden. Organisaties zijn gericht op targets, harde KPI’s. Een HR scan kan leidinggevenden helpen om de broodnodige informatie te krijgen uit hun teams. Wat haal je eigenlijk uit zo’n HR scan?

Wil je weten hoe je werknemers zich echt voelen In je bedrijf en/of waar ze tegenaan lopen, wat jij als leidinggevende kan doen om je medewerkers blijvend gemotiveerd en betrokken te houden? Ga voor een HR scan en niet voor een algemeen tevredenheidsonderzoek!

Het tevredenheidsonderzoek laat teveel ruimte voor interpretatie en is onvoldoende diepgaand, zoekt niet naar oorzaken. We merken dat managers soms onterecht denken dat ze goed bezig zijn en dat om allerlei redenen die meteen zichtbaar zijn. Zo heb je bv. retentie als zichtbaar en goed meetbaar item. Helaas wil retentie niet steeds zeggen dat alles goed gaat.

Als je het ons vraagt is duurzaam leiderschap gelijk aan transparantie, duidelijkheid, open communicatie, mentoring & coaching. Wil jij je team sturen richting een goed geoliede machine waarbij rekening gehouden wordt met alle aspecten van duurzaam leiderschap? In onze training “Next level leadership” komt dit alles heel concreet aan bod. Deze training is voor elke leidinggevende die een realistisch draagvlak wil creëren als basis voor groeiplannen of change.

De ‘why’ van goede communicatie

“Studies hebben bewezen dat een evaluatiemeeting of functioneringsgesprek om verschillende redenen heel nuttig zijn”, vervolgt Inge. “Het gesprek is echter slechts één van de bouwstenen voor een leidinggevende waarbij deze inzichten krijgt in behoeften en wensen van medewerkers. Zorg er dus voor dat je organisatie stevig blijft door rekening te houden met de fundering van je bedrijf: het human capital. Een HR scan is hiervoor een grote hulp. Gezond blijven groeien doe je immers niet zonder draagvlak!

Doelstellingen kennen en op elkaar afstemmen is dus cruciaal. Verwachtingen regelmatig bespreken geeft ruimte voor flexibiliteit. Blijf dus luisteren naar je werknemers voor een stabiel draagvlak. Zo hebben jullie beiden meer inzicht in elkaars verwachtingen waardoor je kan bijsturen indien een waardevolle werknemer frustraties uit. Tenslotte kan ik ook benadrukken dat er meer commitment is bij je werknemers als ze het gevoel hebben gehoord te worden en dat hun mening écht telt. Wacht dus niet met in dialoog gaan tot een werknemer naar jou toekomt of tot zijn ontslagbrief op je bureau ligt.”

“Ook als medewerkers op afstand werken, is het eenvoudiger om hun betrokkenheid of welzijn uit het oog te verliezen. Juist in deze onzekere tijden is het belangrijk om te weten hoe het met je personeel gaat. Voelen ze zich veilig, krijgen ze genoeg ondersteuning vanuit de organisatie en hebben ze vertrouwen in het bedrijf? Dit alles is meetbaar via onze HR scan.” Een HR scan kan helpen om direct in kaart te brengen of de betrokkenheid of het welzijn van je team een dipje doormaakt.

“Naast de fundering, om je bedrijf gezond te houden, is er ook nood aan performance management. Elk bedrijf heeft medewerkers die zeer gelukkig kunnen zijn met wat ze vandaag doen en waar ze vandaag staan, zonder verdere groeiambities. En dat is OK, deze werknemers zijn daarom niet minder geëngageerd! Anderzijds zijn er werknemers die hoge ambities hebben en hogerop willen geraken. Via een performance grid kan je high potentials opvolgen en begeleiden. Actief bezig zijn met het welzijn van je mensen is duidelijk een must als je wil dat je organisatie gezond groeit. “It’s all about human capital”, besluit Inge.

De gouden tip van Inge?

“Zet in op de human skills in je organisatie en creëer een draagvlak voor jouw businessplan!”

Communicatie is een hefboom voor sterk leiderschap. Vraag jij je af hoe jij je leiderschap optrekt naar next level leadership? Contacteer ons via info@cowize.be, wij kunnen jou op diverse manieren ondersteunen, adviseren en versterken.!

LAATSTE NIEUWS

vorige bericht
volgende bericht